piątek, 28 września 2012

Wewnętrzna pielęgnacja - warzywa sezonowe

Nie samymi owocami człowiek żyje, czyli dzisiaj kilka słów o warzywach :). Często nie doceniamy warzyw w naszej codziennej diecie, które albo odrzucamy z powodu smaku, albo z czystej niewiedzy jakie wartości zawierają. Sama jestem zaskoczona ile wartości zawierają i w jaki sposób oddziałują na ludzkie organizmy.










Pomidory

Pomidory w 93% składają się z wody dzięki czemu doskonale nawadniają organizm. Bogactwo witamin głównie z grupy B zapobiega nadmiernemu łamaniu się włosów i ich wypadaniu. Maseczki do twarzy na bazie pomidora łagodzą zmiany trądzikowe i eliminują przebarwienia. Likopen - naturalny barwnik i antyutleniacz, zapobiega nowotworom, zawałom serca i rozwojowi miażdżycy.

Pomidory zawierają:
  • potas, magnez, mangan, miedź, kobalt, wapń, żelazo, fosfor
  • betakaroteny, likopen
  • witaminy z grupy B, C, E, K
  • błonnik
Buraki

Buraki ćwikłowe wykazują właściwości oczyszczające organizmu. Związki mineralne i witaminy zawarte w tych warzywach zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, podnoszą witalność organizmu, wzmacniają system immunologiczny, zwiększają kondycję włosów i paznokci i minimalizują zagrożenie siwizną poprawiają pracę wątroby i odkwaszają organizm. Dzięki zawartości betacyjaniny, czyli czerwonego barwnika a zarazem związku antyoksydacyjnego, usuwają z organizmu wolne rodniki. Buraki mają o wiele więcej dobroczynnych oddziaływań na nasz organizm, więc warto je jeść w miarę systematycznie :).

Buraki zawierają:
  • betacyjanina
  • potas, wapń, żelazo, mangan, kobalt, magnez, fosfor, cynk
  • witaminy: A, z grupy B, C, kwas foliowy

Ziemniaki

Najpopularniejsze obiadowe warzywo w Polsce :) Najcenniejszym składnikiem ziemniaków jest skrobia, która leczy poparzenia, odmrożenia, liszaje, egzemy skórne i łuszczycę. Zawarty w warzywach magnez poprawia przemianę materii i przeciwdziała stanom zmęczenia oraz stresu. Najwięcej związków mineralnych gromadzi się tuż pod skórką, zaś w centralnej części ziemniaka znajduje się dużo skrobi - aby w pełni wykorzystać wartości odżywcze ziemniaków gotujmy je ze skórkami :). Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są niskokalorycznym warzywem zawierającym aż około 75% wody. Młode oraz stare kiełkujące ziemniaki zawierają toksyczną solaninę, którą łatwo możemy ograniczyć odrzucając zielone warzywa i dokładnie wykrawając nowo wypuszczone pędy.

Ziemniaki zawierają:
  • solanina
  • potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan
  • witaminy: A, z grupy B, C, D, E, K
  • skrobia
  • błonnik
Marchew

Związki mineralne i witaminy zawarte w marchwi regulują pracę żołądka, działają wzmacniająco na organizm, poprawiają metabolizm. Warzywo to w aż 90% składa się z wody co czyni je niskokalorycznym i nawadniającym organizm pokarmem. Marchew działa na organizm przede wszystkim przeciwpasożytniczo, przeciwcukrzycowo, reguluje trawienie, zwiększa odporność oraz wpływa na stan skóry i jej koloryt.

Świeża marchew zawiera:
  • flawonoidy
  • pektyny
  • wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, jod, potas, siarka
  • betakaroten, witaminy B1, B2, C, K i PP, kwas foliowy
  • celuloza
Cebula

Zawarte w cebuli glikozydy są odpowiedzialne za jej większość leczniczych właściwości. Warzywo to pomaga w leczeniu przeziębień, trądziku i cukrzycy, podnosi odporność organizmu, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Cebula jest naturalnym antybiotykiem i środkiem antyseptycznym (podobnie jak czosnek). Przy przeziębieniu, bólu gardła i kaszlu bardzo dobrze sprawuje się słodki syrop na bazie cebuli i cukru. Na różne zmiany skórne (trądzik, blizny) zaleca się okłady ze zmiażdżonej surowej cebuli.

Cebula zawiera:
  • flawonoidy
  • glikozydy 
  • żelazo, wapń, fosfor, magnez, chrom,  mangan, fluor, potas, siarka, krzem
  • witaminy: A, z grupy B, C, E, kwas foliowy
  • błonnik 

Warto korzystać z sezonowych i lokalnych warzyw i owoców niosących bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.

Smacznego :D

5 komentarzy: