poniedziałek, 24 września 2012

Przepis: domowy chleb


Co jakiś czas będę wstawiała posty z przepisami wypróbowanych, zdrowych i naturalnych potraw :). Dziś drugi przepis: domowy chleb. Post ten został przeniesiony bezpośrednio z mojego poprzedniego bloga, którego aktualnie likwiduję ;).

Od 3-4 lat pieczemy własny chleb. Głównie dlatego, że jest o wiele smaczniejszy od takiego, jaki można dostać w piekarniach i sklepach. Mamy również większą dowolność jakiego rodzaju pieczywo wyprodukujemy, z jakiej mąki i z jakimi dodatkami, co jest bardzo ważne przy świadomym dbaniu o zdrowie i urodę. Chleb jest pożywieniem, które spożywamy codziennie, nierzadko w sporych ilościach i warto zadbać, aby zajadać się jak najzdrowszym chlebem ;).

Poniżej przepis, z którego na ogół korzystamy do pieczenia chleba :D

Nastawianie  i składniki zakwasu



  • 1 faza: 100 g mąki żytniej wymieszać w misce ze 100 ml letniej wody. Przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłym miejscu (około 30°C), aby wyrosło. W tej fazie rozmnażają się bakterie kwasu mlekowego zawarte w cieście.
  • 2 faza: dodać 100–150 g mąki żytniej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce (ok. 25°C) aby dalej rosło. To faza powstawania kwasu octowego i rozwijania aromatu.
  • 3 faza: na koniec dodać jeszcze 200 g mąki żytniej i 200 ml letniej wody, ponownie odstawić na 24 godziny, aby ciasto rosło. Teraz zaczyn fermentuje i uzyskuje optymalną kwasowość oraz aromat.
Składniki chleba

  • 500 g mąki żytniej
  • 150 g otrąb (żytnie, pszenne lub owsiane) i płatków owsianych
  • 100 g słonecznika, lnu i soi
  • 1 łyżka soli
  • 500 g zakwasu
  • letnia woda do rozmieszania tyle ile wchłonie mąka

Mieszanie


Wieczorem, w przeddzień pieczenia, namoczyć nasiona słonecznika i soi. Rano zmieszać drewnianą łyżką w dużej misce suche produkty: mąkę, otręby, nasiona lnu i płatki. Następnie dodać odsączone nasiona słonecznika i soi oraz ponownie zamieszać.
Dodać soli rozpuszczonej w wodzie, cały zakwas i dolać letniej wody mieszając do jednorodnej konsystencji. W tym momencie mieszanie staje się ciężkie i dość uciążliwe, ale trwa dość krótko, więc każdy powinien sobie poradzić ;)

Pieczenie

Przygotować foremki keksówki: zwilżyć oliwą i posypać otrębami. Napełnić je do połowy ciastem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej do piekarnika nastawionego na 30 stopni Celsjusza).










Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 45 minut, następnie w 180 stopniach przez 15 minut.










Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Do spożycia następnego dnia.


Smacznego! :D

11 komentarzy:

  1. uwielbiam domowy chlebek:D szkoda, że tak rzadko mi go jadać :) Narobiłaś mi smak:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisany i na pewno go wypróbuję w wolnej chwili :)
    Anomalia

    OdpowiedzUsuń
  3. podziwiam, że Ci się chce :) chętnie bym spróbowała takiego domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś jadłam taki chlebek u koleżanki :) bardzooo mi smakował :) ale mi apetytu narobiłaś tym postem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W sumie przygotowanie do pieczenia nie jest aż takie czasochłonne (mam tu na myśli wymieszanie wszystkich składników i włożenie do foremek), a dla smaku i aromatu domowego chleba warto się troszkę namęczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetytu narobiłas :)
    może i ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - taki chleb to prawdziwa pychotka, a do tego jest bardzo zdrowy :).

      Usuń
  7. Jestem zainteresowany wykonaniem proszę o info. nastawianie zakwasu faza 2 ile powinna trwać? Gdzie zakwas trzymać żeby uzyskać 30 stopni?? Czy masz łatwiejszy - szybszy sposób na zakwas lub jego pominięcie, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  8. Alez piekne chlebki Ci wyrosly!
    Ja niestety nie umiem jakos uchowac od plesni i zepsucia zaczynu.
    2x próbowałam i mi nie wyszło :(
    Dlatego rak bardzo Ci zazdroszcze tych pieknych i wlasnych wypiekow :)

    OdpowiedzUsuń