Pomidory
Pomidory w 93% składają się z wody dzięki czemu doskonale nawadniają organizm. Bogactwo witamin głównie z grupy B zapobiega nadmiernemu łamaniu się włosów i ich wypadaniu. Maseczki do twarzy na bazie pomidora łagodzą zmiany trądzikowe i eliminują przebarwienia. Likopen - naturalny barwnik i antyutleniacz, zapobiega nowotworom, zawałom serca i rozwojowi miażdżycy.
Pomidory zawierają:
- potas, magnez, mangan, miedź, kobalt, wapń, żelazo, fosfor
- betakaroteny, likopen
- witaminy z grupy B, C, E, K
- błonnik
Buraki
Buraki ćwikłowe wykazują właściwości oczyszczające organizmu. Związki mineralne i witaminy zawarte w tych warzywach zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, podnoszą witalność organizmu, wzmacniają system immunologiczny, zwiększają kondycję włosów i paznokci i minimalizują zagrożenie siwizną poprawiają pracę wątroby i odkwaszają organizm. Dzięki zawartości betacyjaniny, czyli czerwonego barwnika a zarazem związku antyoksydacyjnego, usuwają z organizmu wolne rodniki. Buraki mają o wiele więcej dobroczynnych oddziaływań na nasz organizm, więc warto je jeść w miarę systematycznie :).
Buraki zawierają:
Buraki zawierają:
- betacyjanina
- potas, wapń, żelazo, mangan, kobalt, magnez, fosfor, cynk
- witaminy: A, z grupy B, C, kwas foliowy
Ziemniaki
Marchew
Warto korzystać z sezonowych i lokalnych warzyw i owoców niosących bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.
Smacznego :D
Najpopularniejsze obiadowe warzywo w Polsce :) Najcenniejszym składnikiem ziemniaków jest skrobia, która leczy poparzenia, odmrożenia, liszaje, egzemy skórne i łuszczycę. Zawarty w warzywach magnez poprawia przemianę materii i przeciwdziała stanom zmęczenia oraz stresu. Najwięcej związków mineralnych gromadzi się tuż pod skórką, zaś w centralnej części ziemniaka znajduje się dużo skrobi - aby w pełni wykorzystać wartości odżywcze ziemniaków gotujmy je ze skórkami :). Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są niskokalorycznym warzywem zawierającym aż około 75% wody. Młode oraz stare kiełkujące ziemniaki zawierają toksyczną solaninę, którą łatwo możemy ograniczyć odrzucając zielone warzywa i dokładnie wykrawając nowo wypuszczone pędy.
Ziemniaki zawierają:
- solanina
- potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan
- witaminy: A, z grupy B, C, D, E, K
- skrobia
- błonnik
Związki mineralne i witaminy zawarte w marchwi regulują pracę żołądka, działają wzmacniająco na organizm, poprawiają metabolizm. Warzywo to w aż 90% składa się z wody co czyni je niskokalorycznym i nawadniającym organizm pokarmem. Marchew działa na organizm przede wszystkim przeciwpasożytniczo, przeciwcukrzycowo, reguluje trawienie, zwiększa odporność oraz wpływa na stan skóry i jej koloryt.
Świeża marchew zawiera:
Świeża marchew zawiera:
- flawonoidy
- pektyny
- wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, jod, potas, siarka
- betakaroten, witaminy B1, B2, C, K i PP, kwas foliowy
- celuloza
Cebula
Zawarte w cebuli glikozydy są odpowiedzialne za jej większość leczniczych właściwości. Warzywo to pomaga w leczeniu przeziębień, trądziku i cukrzycy, podnosi odporność organizmu, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Cebula jest naturalnym antybiotykiem i środkiem antyseptycznym (podobnie jak czosnek). Przy przeziębieniu, bólu gardła i kaszlu bardzo dobrze sprawuje się słodki syrop na bazie cebuli i cukru. Na różne zmiany skórne (trądzik, blizny) zaleca się okłady ze zmiażdżonej surowej cebuli.
Cebula zawiera:
- flawonoidy
- glikozydy
- żelazo, wapń, fosfor, magnez, chrom, mangan, fluor, potas, siarka, krzem
- witaminy: A, z grupy B, C, E, kwas foliowy
- błonnik
Warto korzystać z sezonowych i lokalnych warzyw i owoców niosących bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie i urodę.
Smacznego :D
naszła mnie ochota na smażone buraczki albo marchewkę z groszkiem :)
OdpowiedzUsuńOj tak! pyszności :)
UsuńUwielbiam pomidory z cebulą :)
OdpowiedzUsuńJa też :) Właściwie pomidory lubię w każdej postaci :)
UsuńPolecam kalendarzyk sezonowych owoców i warzyw - fajna ściąga :)
OdpowiedzUsuń